Скочи на садржај
Online Kladionice » Kladionice u Srbiji

Kladionice u Srbiji

Kada govorimo o sajtovima za kladjenje u Srbiji, tema je mnogo komplikovanija nego što mislimo da jeste. Da bi odredjeni operater u Srbiji mogao da započne poslovanje u industriji kladjenja, neophodno je da pribavi licencu za tu delatnost od Ministarstva finansija Republike Srbije. Uslovi koje operateri moraju da ispune nisu nimalo jednostavni, a to se pogotovo odnosi na kladionice koje su registrovane u inostranstvu.

Ovako strogi zakoni su karakteristični za sve balkanske zemlje, prvenstveno iz razloga što nacionalno tržište strahuje od operatera koji dolaze iz inostranstva. Ovakav stav državnih vlasti je potpuno logičan jer velike kladionice koje su registrovane na nekom drugom mestu neće plaćati porez u Srbiji.

Veća prisutnost stranih kladionica u Srbiji, pored negativnog uticaja na državni budžet, imaće negativan uticaj i na domaće operatere koji već posluju na teritoriji naše zemlje. Naime, povećana konkurencija doprinosi tome da se tada ostvareni profit deli na više kompanija, što svakako ne raduje domaće kladionice. Sa druge strane, veća konkurencija na tržištu igara na sreću može samo biti od koristi za igrače, jer će se kladionice više truditi da uslugom, promocijama i raznim drugim pogodnostima obraduju svoje korisnike.

Najbolje kladionice u Srbiji spisak

Zakonom o igrama na sreću definisano je ko može da organizuje i priredjuje igre na sreću, a to je Državna lutrija Srbije. Međutim, ona to svoje pravo može da prenese i na druga pravna lica. U narednoj tabeli prikazane su sve kladionice koje imaju validnu licencu za poslovanje i koje plaćaju porez u Republici Srbiji:

KladionicaBonus dobrodošliceKorporacijaLicencaAplikacija
mozzart kladionica logoTočak Sreće do 1.000% Bonusa (Maksimalno 100.000 RSD)Bonus MozzartMozzart d.o.o.Srpska ZastavaAndroid AppApple App
Meridianbet Logo1000 RSD + 3000 RSD
(Sport + Slot)
Meridianbet RecenzijaMeridian Tech d.o.o.Srpska ZastavaAndroid AppApple App
Circusbet Logo10 FREEBET-a od po 500 RSDCircus RecenzijaDigital Revolution d.o.o.Srpska Zastava
Admiral kladionica logo1500 RSD + 1500 RSD
(Sport + Slot)
Admiralbet RecenzijaMilleniumbet d.o.o.Srpska ZastavaAndroid App
maxbet kladionica logo10 Dana Besplatne IgreMaxbet RecenzijaDan Plus International d.o.o.Srpska ZastavaAndroid AppApple App
Efbet logodo 20.000 RSD na prvi depozitEfbet RecenzijaAltabet d.o.oSrpska ZastavaAndroid AppApple App
Balkan bet logo-Balkanbet RecenzijaBalkanbetSrpska ZastavaAndroid AppApple App
soccer logo-Soccer RecenzijaPhuket d.o.o.Srpska ZastavaAndroid App
Olimp Kladionica Logo-Olimp Kladionica-RecenzijaIn Export d.o.o.Srpska ZastavaAndroid AppApple App
365 kladionica logo-Planetwin365 recenzijaIBet365 BeogradSrpska ZastavaAndroid AppApple App
pinnbet kladionica logo-Pinnbet RecenzijaPinnbetSrpska ZastavaAndroid AppApple App

S pravom se može reći da je sportsko kladjenje postalo deo urbane kulture u našoj zemlji. Kladionica je postalo mesto gde se ne odlazi samo da bi se popunio tiket i pratio meč, već se tu ljudi okupljaju da bi se družili, popili piće, pa čak i sklopili neki posao. 

Istorija sportskog kladjenja datira još iz vremena bivše Jugoslavije, kada su se popunjavali tiketi sa parovima iz Prve fudbalske lige Jugoslavije. Setimo se samo kako je Dimitrije Pantić u „Tesnoj koži“ čekao tiket sa 13 pogodaka. Tada je postojao samo jedan priredjivač igara na sreću. Medjutim, već tokom 90-ih godina prošlog veka, u našoj zemlji su naglo počele da se otvaraju sportske kladionice koje su bile u privatnom vlasništvu. Danas u našoj zemlji posluje 10-ak kladionica koje imaju zvaničnu licencu Ministarstva finansija za poslovanje u Srbiji. 

Sa napretkom tehnologije u svetu, a samim tim i u industriji kladjenja, kompanije koje se bave priredjivanjem igara na sreću trude se da uvode novine u svoje poslovanje. Tako i kladionice koje posluju na teritoriji naše zemlje nastoje da prate taj trend, ali kao i u ostalim delatnostima i sferama društvenog života, još uvek kaskaju za razvijenim kompanijama u svetu iz ove oblasti.

Licenca za kladionice u Srbiji

Da bismo pojasnili kako se dobija licenca za rad kladionice u Srbiji, ponovo moramo da se pozovemo na Zakon o igrama na sreću koje je donelo Ministarstvo finansija Republike Srbije. U ovom pisanom dokumentu jasno je naznačeno ko, gde i kako može da se bavi poslom organizovanja i priredjivanja igara na sreću u Srbiji.

Što se tiče sportskih kladionica, član 9 Zakona o igrama na sreću jasno definiše šta je to sportsko kladjenje i ko se može smatrati priredjivačem igara na sreću: 

„Klađenje su igre na sreću u kojima se učesnik kladi na ishode sportskih (rezultati utakmica, klađenje na trke konja i pasa i sl.) i drugih događaja predloženih od strane priređivača, pri čemu okolnost koja odlučuje o dobitku ili gubitku ne sme biti nikome unapred poznata i mora biti takva da na ovu okolnost ne mogu uticati ni priređivači ni igrači i gde je visina dobitka utvrđena prilikom uplate uloga i kasnije se ne može menjati“.

„Priređivač je pravno lice ili preduzetnik koji u skladu sa ovim zakonom, na osnovu dozvole Vlade, odnosno odobrenja ili saglasnosti Uprave, ima pravo da priređuje igre na sreću“.

Operateri moraju da ispune i odredjene uslove kako bi uopste mogli da konkurišu za dobijanje licence Ministarstva finansija. Ovo su samo neki od njih:

  • Kladjenje mogu priredjivati samo pravna lica koja imaju sedište na teritoriji Republike Srbije;
  • Operateri koji žele da konkurišu za licencu moraju imati minimun €150.000 na poslovnom računu;
  • Svako uplatno tj. isplatno mesto mora imati štampač za listiće koji je direktno povezan sa serverom Uprave za igre na sreću;
  • Kladionica mora biti udaljena najmanje 200 metara od obrazovnih ustanova kao što su osnovne i srednje škole;
  • Ulaz svake kladionice mora biti vidno obeležen.

Prema pomenutom Zakonu o igrama na sreću, u članu 97 se takodje kaže da „Pravo na priređivanje igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije imaju Državna lutrija Srbije i priređivači kojima je Uprava odobrenjem prenela pravo na priređivanje posebnih igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije“. Ovo se pre svega odnosi na online kladionice koje kladioničarske usluge igračima pružaju putem interneta. 

Strane kladionice u Srbiji

Kao što smo već naglasili na početku članka, mnogi igrači u Srbiji žele da se klade na sajtovima kladionica koje nisu registrovane u našoj zemlji. Medjutim, postavlja se pitanje da li je to uopšte legalno. Ministarstvo finansija i Uprava za igre na sreću donele su odluku da se blokiraju sve transakcije ka inostranim kompanijama koje dolaze iz kockarske industrije. Ovakva odluka doneta je sa obrazloženjem zaštite domaćih kladionica koje posluju u našoj zemlji i plaćaju porez.

Banke su dobile direktivu da se sve transakcije putem platnih kartica korisnika ka stranim firmama koje posluju u kockarskoj industriji blokiraju i obustave. Mnogi od nas će se zapitati kako to da banke znaju kojoj kompaniji se vrši transfer novca. Odgovor je vrlo jednostavan. Kada god vršimo prenos novčanih sredstava na račun neke kompanije putem platne kartice, učesnik u transakciji koji naplaćuje dužan je da banci pošalje broj (kod) u kome se navodi koja je svrha transakcije.

Kompanije koje posluju u kockarskoj industriji naplaćuju novac prosledjen platnim karticama preko neke velike banke medijatora i procesora kartica. Kada se kao svrha uplate prikaže broj 7995, to je automatski znak da je reč o nekoj online kladionici, kazinu ili poker sajtu. Takva transakcija se istog momenta blokira i nemoguće je realizovati je.

Ovakav potez države svakako je loš za korisnike usluga sajtova za kladjenje i kockanje jer se time prilično ograničava njihov izbor i samim tim se upućuju na domaće kladionice koje poprilično zaostaju za svetskim u svakom pogledu. To Vam je kao da nekom turisti koji je skupio novac za letovanje na Bahame zabranite da ode tamo i date mu izbor da bira da li će na svoj godišnji odmor otići u Vrnjačku i Sokobanju.

Bez obzira na to što inostrane kladionice ne mogu dobiti licencu za pružanje i organizovanje igara na sreću, one nisu nelegalne u Srbiji. Štaviše, ove kladionice su pod nadzorom mnogo ozbiljnijih regulatornih tela, tako da su igrači koji se klade na sajtovima ovih kladionica itekako sigurni i zaštićeni. Ovo su neki od najbitnijih regulatornih tela koja omogućavaju nesmetano obavljanje kladioničarske delatnosti:

  • Malta Gaming Autority – nezavisno regulatorno telo sa sedištem na Malti odgovorno za organizovanje i upravljanje svim kladioničarskih aktivnostima;
  • Gambling Commission – regulatorno telo odgovorno za sprovodjenje, sigurnost i pouzdanost kladjenja na teritoriji Velike Britanije;
  • Curacao Gambling Licence – regulatorno telo sa sedištem na Kipru i u Sofiji, izdaje licence za poslovanje u kladioničarskoj industriji nekim od najpopularnijih i najpoznatijih svetskih kladionica, kao što je na primer britanski William Hill.

Uplata novca na online kladionice

Igrači koji žele da se oprobaju na nekom sajtu za kladjenje će prvo morati da se registruju u toj online kladionici i da polože odredjeni iznos depozita na svoj kladioničarski račun. Shodno svemu do sada izrečenom, dolazimo do toga da se igračima ostavlja izbor da se opredele za domaće i strane kladionice. Ako odluče da svoju kladioničarsku sreću i znanje okušaju u nekoj od kladionica koje su registrovane u Srbiji, na raspologanju su im sve opcije za uplatu depozita: direktna uplata u ispostavi kladionice, uplata preko debitnih i kreditnih kartica, bankovnih transfera, elektronskih novčanika, odredjenim vaučerima i slično.

Iz razloga koje smo naveli u prethodnom delu teksta, korisnici koji žele da igraju tikete u kladionicama koje nemaju sedište u Republici Srbiji depozite na njihov kladioničarski račun mogu da uplate isključivo preko nekog od elektronskih novčanika (Skrill, Neteller, PayPal, itd.), a u poslednje vreme pojavljuje se i varijanta uplate kriptovalutama kao što je na primer bitcoin.

Pitanja i odgovori

Koje su najpopularnije kladionice u Srbiji?

Od domaćih kladionica svakako su najpopularnije Meridianbet, Mozzart i Maxbet kladionica, a od inostranih to su 1xBet, bet-at-home i bet365. Kompletni spisak možete naći na ovoj stranici.

Koje kladionice imaju licencu za poslovanje u Srbiji?

Licencu za priredjivanje i organizovanje igara na sreću u Srbiji dodeljuje Ministarstvo finansija, a za njeno dobijanje potrebno je ispuniti uslove iz Zakona o igrama na sreću. Kompletna lista kladionica sa licencom nalazi se na sajtu Ministarstva finansija (Uprava za igre na sreću).

Koje su metode uplate novca za kladjenje u kladionicama?

Kladionice svojim igračima nude različite mogućnosti uplate novca na račun sa kog mogu da se klade. To mogu da učine: direktno u filijalama kladionica, zatim platnim karticama, bankovnim transferima, elektronskim novčanicima, vaučerima, itd.