Скочи на садржај
Online Kladionice » Kladioničarski termini

Kladioničarski termini

Naime svako od nas je barem čuo negde izraze kao što su GG 3 ili iz keca u X i oduvek se pitali šta ti izrazi znače. Naravno ovo su skraćenice koje koriste kladioničari kako bi se lakše i brže sporazumeli medjusobno. Istina je da se kvote razlikuju od kladionice do kladionice ali kladioničarski termini ostaju isti i vremenom ga i novije generacije nauče.

U ovom tekstu ćemo izdvojiti neke od najbitnijih i najvažnijih termina kako bi uspeli da razumete i da se sporazumete sa drugim kladioničarima.

Termini

A

Akumulator ili ACCA (kombinovani tiket)

Ovo je tiket sa više od jedne utakmice koja je odigrana na njemu, da bi osvojili novac moraju svi parovi da vam prodju.

Akcija

Bilo koja opklada koja se postavi

Ante Post

Specijalan market gde se pre početka nekog turnira ili dogadjaja pogadja ko će biti pobednik ovog turnira. Na primer, u NBA se kladite koji će tim osvojiti šampionat, koji tim će ispasti ili koji tim će biti prvak konferencije (West i East).

Arbitražno kladjenje

Jako slično kao Matched Betting ali sa par razlika. Naime princip ovog kladjenja je da pronadjete razliku u kvotama kod različitih kladionica na isti ishod i da preko raznih proračuna svog uloga napravite takozvani sigurnu opkladu gde ne vezano za ishod mečeva na koje ste se kladili ste uvek u plusu. Ali veliki problem sa ovim načinom kladjenja je to što zahteva visok nivo poznavanja sporta i discipline.

AH (azijski hendikep)
Profesionalni kladioničari koji igraju fudbal preferiraju ovaj novi tip hendikepa gde je glavni cilj da se smanji broj ishoda sa 3 na 2 i time se šanse dobitka svode na 50%.

B

Banker

Termin koji svaki kladioničar želi da čuje, naime ovo je sigurna opklada gde postoji velika šansa da bude i dobitna. Ali nažalost ovaj termin je jako redak i često ga koriste bez nekog pokrića ili dokaza tako da budite pažljivi.

Brada

Osoba koja uplaćuje tiket za neku drugu osobu, ali se ovaj termin često koristi u krugovima gde su veće svote novca u opticaju i gde igrač želi da ostane anoniman.

Bet (opklada)

Ulaganje odredjene svote novca u odredjeni ishod

Betting Exchange (kladioničarska berza)

Klasične kladionice obično Vama daju ponudu na šta možete da se kladite , dok kladioničarske berze vam omogućavaju da vi sami postavite Vaše opklade ali i da prihvatate opklade od drugih igrača. 2 termina koja su najučestalija su BACK (postavljanje opklade) i LAY(prihvatanje opklade).

Bonus

Predstavlja novac koji kladionica daje svojim korisnicima za razne stvari kao što su prvo registrovanje na njihov portal ili ako ste njihov redovni član. Ali naravno ovaj novac ne možete da povučete već samo da potrošite u toj kladionici.

Bookmaker (sportska kladionica)

Kompanija koja je legalna i ima licencu od strane države u kojoj se nalazi i u kojoj posluje i dozvoljeno joj je da pruža kladioničarske usluge.

BOTD ili Bet of the day (opklada dana)

Skraćenica na socijalnim mrežama za opkladu za koju tvrde da je najbolja tog dana

BTTS ili Both Teams to Score (oba tima postižu pogodak)

Kladioničarski market koji se nalazi u sekciji golova (Goals Market) gde se učesnici klade da li će u odredjenom fudbalskom meču oba tima postići go ili ne.

C

Canadian ili Super Yankee (tip sistema)

Sastoji se od 5 odvojenih mečeva, pri uplati igrač igra 10  double opklada, 10 triple opklada, 5 4-fold opklada i jednu 5-fold opkladu . Najmanji pogodak koji igrač mora da ostvari je 2 od 5 utakmica kako bi imao profit.

Cash out (isplati ranije)

Ovo je opcija gde Vam kladionica nudi opciju da dobijete isplatu pre završetka meča. Od situacije u kojoj se meč nalazi zavisi Vaš iznos koji možete da podignete, on može biti manji od uloženog, isti i ili čak i većim. Primera radi ako odigrate 10 utakmica i čekate poslednje 2 da se završe Vi imate opciju da podignete 70% od ukupnog dobitka ili da sačekate da se sve završi.

Chalk

Termin koji se koristi u SAD i znači kladjenje na favorita, Lay the Chalk.

Clean sheet (ne primiti gol)

Tip kladjenja gde se kladite da li će neki tim na utakmici primiti gol ili ne, slično kao BTTS samo što se ovde kladite na jedan tim.

Correct Score(tačan rezultat)

Opklada gde se kladite koji će biti tačan rezultat meča. Jako je teška za pogodak ali zato su nagrade ogromne.

D

Dog (autsajder)

Termin koji znači da se kladite na slabiji ili manje poznat tim ili na engleskom underdog (autsajder)

Double (dubl)

Ovaj termin označava kladjenje na 2 meča ili sekcije i da biste osvojili opkladu morate da pogodite obe utakmice.

Double Chance (dupla šansa)

Dupla šansa je mogućnost da umesto 3 klasična ishoda pobeda jednog ili drugog tima i nerešeno imate opciju X1 pobeda jednog tima i nerešeno ili X2 pobeda drugog tima i nerešeno ili 12 pobeda ili jednog ili drugog tima

Draw No Bet

Jako interesantan tip opklade, obično se igra na fudbalske utakmice , a princip je taj da se kladite na pobedu jednog ili drugog tima a ako se desi da je nerešeno Vi dobijate Vaš novac nazad.

Drift (klizanje, pomeranje)

Ovaj termin se odnosi na promenu kvote tj. Klizanje kvote gde kladionica menja kvotu pre ili tokom utakmice. Najčešće se ovo dešava kada bude previše uplata na jednu stavku i onda kladionica menja kvotu.

Dutching

Jako popularan izraz medju kladioničarima koji se klade na konje, pse ili golf. Ovaj termin opisuje napredan sistem za kladjenje gde se ulog deli na vise delova i onda se analizira koji kandidati imaju najviše šansi da dobiju i time se povećava verovatnoća da se dobije opklada.

E

Each Way (sa svake strane)

Ovo je takođe termin koji se najčešće koristi u klađenju na konjske trke i golf. Umesto da postavi opkladu isključivo na pobednika, kladioničar može da postavi dve odvojene opklade od kojih je jedna na pobednika trke ili turnira, dok je druga na određeni plasman konja ili igrača na trci ili turniru. Na primer, odigrate da će Tiger Woods pobediti na US Openu i da će se isti taj golfer plasirati od 1 do 4 mesta na turniru. Ukoliko osvoji turnir, vi imate dve dobitne opklade, a ako bude drugi, treći ili četvrti, vi ste opet pogodili jednu opkladu.

Edge (prednost)

Označava kada se u nekoj opkladi vidi prednost jednog tima u odnosu na drugi.

Evens (jednako)

Kada timovi igraju podjednako dobro 50/50 i kada se ne zna ko će biti pobednik tada se ovaj termin koristi. Obično kada je ovakva situacija kvota bude 2.00 na oba tima.

F

Favorit

Izraz koji se koristi za tim ili igrača koji ima prednost i za kog je velika verovatnoća da će dobiti. Kvota na njega obično bude manja od 2.00

First Goalscorer (prvi strelac)

Specifična opklada gde se stavlja procena koji igrač će prvi da da gol.

Fold

Termin koji označava koliko ste utakmica odigrali na Vašem kombinovanom tiketu, pa na primer 7-fold označava da ste odigrali 7 kombinovanih utakmica.

Form (forma)

Ovaj termin predstavlja kako je neki tim ili igrač igrao u prošlom period od recimo godinu dana. Obično se koristi u kontekstu “dobra” ili “loša” forma ako neko igra dobro ili lose.

G

Goal Line (linija za golove u Azijskom hendikepu)

Termin koji označava liniju koja je postavila kladionica. Odnosi se na Azijski hendikep.

Goliath (Golijat)

Sistem od 8 različitih utakmica. Golijat se sastoji od  28 double , 56 triple, 70 4-fold, 56 5-fold, 28 6-fold , sedam 7-fold opklada i jednu 8-fold opkladu (sistem 2/3/4/5/6/7/8/8). Dve od osam utakmica je minimum kako bi se isplatio ovaj sistem.

H

Half Time Bet (opklada na prvo poluvreme)

Opklada gde se kladite samo na prvo poluvreme. Ovo je opšti termin za sve opklade koje se odnose na prvo poluvreme.

Half Time Result (rezultat prvog poluvremena)

Slično prethodnom samo je razlika što se kladite na tim koji će voditi u drugom poluvremenu.

Handicap (hendikep)

Hendikep se u sportskom smislu odnosi na prednost u poenima, golovima ili drugim parametrima u igri koju najčešće odredjuje kladionica i stavlja to u ponudu. U praksi se hendikep dodeljuje favoritu dok se slabijem timu dodeljuje neka prednost bilo to u golovima ili drugim poenima.

Heinz (Hajnc)

Sistem koji se sastoji od šest različitih utakmica. Čine ga  15 double , 20 triple, 15 4-fold, šest 5-fold opklada i jedan kombinovani tiket od 6 utakmica (sistem 2/3/4/5/6/6). Minimum koji je potreban da se dobije je 2 od 6 utakmice kako bi se ostvario bilo kakav profit.

I

IBAS

Independent Arbitration Betting Service (nezavisna arbitraža za sportsko klađenje). Arbitraža koja služi kako bi se rešavale nesuglasice izmedju kladionica i korisnika.

L

Lay

Termin koji se koristi u kladioničarskim berzama najviše, znači da prihvatate nečiju opkladu dok BACK znači da postavljate opkladu.

Line (linija)

Termin koji predstavlja liniju koju je kladionica postavila uglavnom na hendikep marketima.

Longshot ili Hail Marry

Opklada sa jako malo šansi da bude dobitna. Kod nas ona ima isto nekoliko termina kao što su beton, kobasica itd.

Limit

Maksimalni iznos novca koji je kladionica dozvolila na jednoj okladi.

M

Match Betting (klađenje na rezultat)

Kladjenje na rezultat, koje je popularno u svim kladionicama na svetu. Postoje 3 ishoda nerešeno, pobeda jednog ili drugog tima, drugi naziv za ovo kladjenje a to je 1X2.

Matched Betting

Sistem kladjenja gde kladioničari koriste razne bonuse kladionice kako bi napravili siguran profit.

Monkey (majmun)

Opklada u iznosu od 500 dinara.

Multiples

Sinonim za kombinovane tikete.

N

No Action (bez akcije)

Izraz koji se koristi u kladjenju na konje gde se nije desio ni dobitak ni gubitak.

No Deposit Bonus (bezdepozitni bonus)

Bonus koji kladionica daje kako bi podstakla svoje korisnike. Naime ovaj bonus nema preduslov da morate da uplatite bilo kakav novac na Vaš račun ali često ovaj bonus nije preterano visok i zahteva neki drugi uslovi da se ispune.

O

Odds (kvote)

Vrednost koju je kladionica izračunala da će neki tim pobediti ili ispuniti neki specifičan uslov. Kvota pokazuje koliko se uvećava Vaš dobitak ako pogodite ali isto tako pokazuje kolike su verovatnoće za to. Naime što je veća kvota to je manja šansa da se dogodi. Postoji nekoliko vrsta kvota kod nas su zastupljene decimalne kvote, dok postoje i frakcionalne, kao i američke kvote.

Outsider (autsajder)

Isti termin kao i underdog ili dog , označava tim za koji se ceni da će izgubiti ili je manje poznat.

Over (više, preko)

Opklada gde se kladite da li će neki tim dati više golova ili poena nego što je kladionica pretpostavila. Postoji više varijacija na ove opklade kao što su više kornera, žutih i crvenih kartona itd.

P

Parlay

Sinonim za akumulator u SAD-u.

Point spread (poen hendikep)

Ova vrsta hendikepa predstavlja predviđaje sportske kladionice sa kolikom razlikom će favorizovani tim da pobedi na meču. Vaša opklada je dobitna ukoliko favorizovani tim pobedi sa više poena nego što je hendikep postavljen. Na primer, ukoliko imate -6.5 hendikep na košarkaškoj utakmici između CSKA i Real Madrida, potrebno je da CSKA pobedi sa sedam ili više koševa prednosti da bi vaša opklada je dobitna, a ukoliko pobedi sa šest poena ili manje, ili pak izgubi, vaša opklada je gubitna.

Correct score (tačan rezultat)

Vrsta opklade gde pokušavate da pogodite koji će tačno rezultat biti na kraju. Primer opklada da će Mančester junajted – Čelzi biti 0-2.

Price (cena)

Sinonim za kvotu u SAD-u

Punter (kladioničar, kladilac)

Osoba koja postavlja opklade u kladionici.

R

Runner (trkač)

Jako sličan terminu Beard, a označava osobu koji uplaćuje tiket za nekog drugog. Termin je nastao kada su ljudi pre trčali kako bi uplatili svoj tiket pre nego što kladionica blokira tu opkladu.

Reload Bonus (bonus na ponovne uplate)

Kladionice ovaj vid bonusa daju igračima na sve druge uplate osim prve uplate. Ide na procenat od uplate, koji se kreće od 25% do 100%.

S

Sharp (oštar)

Profesionalac, čovek sa dugim i uspešnim iskustvom u kladjenju

Sharp Money (oštar novac)

Termin za priliv novca u kladionicama na određenu utakmicu koji tera sportske kladionice da pomeraju svoje kvote. Indikator koja će opklada biti dobitna ili pak nameštena.

Shark (ajkula)

Profesionalni igrač sinonim za Sharp

Single (singl)

Najosnovnija opklada, opklada samo na jednu utakmicu i samo na jedan ishod. Neki veruju da je ovo najsigurniji način da se ostvari dobitak, ali je često jako spor.

Spread Betting

Termin za hendikep u SAD-u

Super Heintz (super Hajnc)

Vrsta sistema koja se sadrži od 120 utakmica ili sekcija. Sastoji se od  21 double, 35 triple  , 35 4-fold, 21 5-fold, sedam 6-fold opklada i jedan kombinovani tiket od 7 utakmica (sistem 2/3/4/5/6/7/7). Ako želite povrat novca morate dobiti 2 od 7 utakmica .

T

Tipster

Osoba koja daje tipove ili dojave.

Treble (tripl)

Kombinovani tiket koji se sadrži od 3 utakmice ili sekcije.

Trixie (triksi)

Vrsta sistema od četiri različite opklade na tri različite utakmice. Sastoji se od tri dubl opklade i jedne tripl opklade (sistem 2/3/3). Pogodak od 2 utakmice je minimalan kako bi imali povraćaj novca.

U

Under (manje, ispod)

Termin suprotan Over-u, što znači da je ovo tip opklade gde se kladite na to da Vaš tim ili igrač odigra manje golova ili poena nego što je kladionica postavila.

Underdog (autsajder)

Sinonim za dog i autsajder, slabiji tim.

V

Value Bet (opklada koja ima vrednost)

Kao što samo ime kaže neka opklada koja ima veliku vrednost, u praktičnom smislu to bi bila utakmica gde se zna favorit i kvota na Vaš tim je 2.00 što je istinski jako dobra opklada.

W

Welcome Bonus (bonus dobrodošlice)

Bonus dobrodošlice je način na koji kladionica stimuliše nove igrače kako bi se kladili u njihovim kladionicama. Često se ovaj bonus daje na prvu registraciju Vašeg naloga na sajtu kladionice. Više o ovome možete pročitati na našoj stranici.

Y

Yankee (jenki)

Vrsta sistema koji sadrži 11 različitih opklada na četiri različite utakmice. Sastoji se od  šest dubl, četiri treble opklade i jedan kombinovani tiket od četiri utakmica (sistem 2/3/4/4). Pogodjene 2 od 4 utakmice su minimalni zahtev za povraćaj novca.

FAQ

Šta znači hendikep ?

Hendikep u sportskom smislu označava neko sputavanje jačeg tima kako bi slabiji tim imao bolju kvotu. U praktičnom smislu to znači da favorit mora da ima veću prednost u odnosu na drugi tim kako bi se opklada dobila.

Šta znači iz keca u X ?

To je vrsta opklade gde tim na koji ste se kladili vodi u prvom poluvremenu ali odigra nerešeno u drugom. X označava nerešeno

Šta znači Hajnc ?

Sistem koji se sastoji od šest različitih utakmica. Sastoji se od  15 double , 20 triple, 15 4-fold, šest 5-fold opklada i jedan kombinovani tiket od 6 utakmica (sistem 2/3/4/5/6/6)

Šta znači GG3+ ?

GG3+ označava da oba tima daju gol i da njihov ukupan zbir bude preko 3.