Скочи на садржај
Online Kladionice » Kvote

Kvote

  • од

Kladioničarske kvote predstavljaju neizostavni deo svakog procesa kladjenja, bilo da se kladite online ili posećujete neku od kladionica u mestu u kome živite. Iako će Vam kladioničarski laici reći da je kladjenje i eventualni dobitak čista sreća, iskusni igrači znaju da je poznavanje i praćenje kvota izuzetno važno ako želite da imate konstantan uspeh na kladionici.

Pojam kvota

Neka jednostavna definicija kladioničarskih kvota (koeficijenata) bila bi da su one pokazatelj kolike su šanse da se nešto ostvari prilikom kladjenja na odredjeni sportski dogadjaj. U praksi, kvote pomnožene sa Vašim ulogom pokazuju koliko ćete novca osvojiti ukoliko se dogadjaj na koji ste tipovali ostvari. Visina kvota zavisi od verovatnoće da se neka situacija ostvari. Viša kvota znači da su Vam manje šanse za dobitak i obrnuto.

This image has an empty alt attribute; its file name is kvote-1024x231.png
Primer kvota

Skup svih kvota na koje igrači mogu da se klade u nekoj kladionici predstavlja kladioničarsku listu tj. ponudu te kladionice. Svaka kladionica po pravilu ima svoj tim analitičara koji odredjuju koeficijente koji će se naći u kladioničarskim listama. Kolika je ponuda kvota obično zavisi od ranga kladionice. Najveće svetske kladionice za jedan sportski dogadjaj nude i po više stotina koeficijenata na koje igrači mogu da se klade. U našoj zemlji možda najraznovrsniju kladioničarsku ponudu ima Mozzart kladionica koja npr. za jedan fudbalski meč nudi preko 500 mogućnosti za kladjenje.

Vrste kvota

U sportskom kladjenju najčešće se susrećemo sa tri vrste kvota:

  • Decimalne kvote – prikazane su u decimalnom iznosu i najčešće su zaokružene na dve decimale (npr 1.70). Najzastupljenije su u evropskim kladionicama, pa ih mnogi drugačije zovu i „evropske“ kvote;
  • Frakcionalne kvote – ove kvote karakteristične su za kladionice koje dolaze iz Velike Britanije, pa su stoga i dobile naziv „britanske“ kvote (npr. 7/10);
  • Američke kvote – kao što im i sam naziv kaže, najzastupljenije su u SAD, a karakteristične su jer mogu da imaju pozitivan i negativan predznak ispred broja (npr. -150 ili +450).

Na koji će način koeficijenti biti prikazani u listama kladionica obično zavisi od teritorijalnog područja na kojem kladionica posluje. Mada, kada govorimo o online kladionicama, tu sami korisnici imaju izbor da se opredele na koji način žele da im kvote budu prikazane.

Kvote u kladionicama

Kao što smo već rekli, koeficijente u kladionicama formiraju timovi analitičara. Uglavnom se manje kladionice ugledaju na one najveće svetske prilikom sastavljanja sopstvenih kladioničarskih lista. Britanski William Hill primer jejednog od najpoznatijih svetskih operatera na osnovu čijih koeficijenata za kladjenje ostale kladionice uskladjuju svoje. Takodje treba pomenuti i kvote na uživo kladjenje, s tom razlikom da njih uglavnom kreiraju kompjuterski softveri putem unapred utvrdjenih algoritama.

Faktori koji utiču na visinu kvota

Visina koeficijenata u sportskom kladjenju zavisi od mnogobrojnih faktora. Analitičari ih uzimaju u obzir kao značajne parametre prilikom formiranja kvota i sastavljanja kladioničarskih lista. Neki od najvažnijih faktora koji utiču na visinu kvota su:

  • da li ekipe igraju u najjačim sastavima;
  • da li meč ima prijateljski ili takmičarski karakter;
  • kakav je medjusobni odnos u pobedama i porazima ekipa koje se sastaju;
  • vremenske prilike i stanje terena na kom se utakmica odigrava;
  • visina uplata na odredjeni sportski dogadjaj.

Koje kladionice nude najbolje kvote?

Sa pojavom mnogobrojnih sportskih kladionica, pre svega na internetu, igrači sa pravom imaju nedoumicu kojeg operatera da odaberu. Ono što će mnoge korisnike privući da svoje poverenje pruže nekoj kladionici jesu visoki koeficijenti za kladjenje u njihovoj ponudi.

Ako bismo uporedjivali domaće i inostrane kladionice, strani operateri svakako imaju veće koeficijente. Kao primer kladionice sa najboljim kvotama možemo uzeti američku kladionicu Pinnacle, jednu od retkih koja nudi kvote zaokružene na tri decimale. Običnom igraču razlika izmedju kvote 1,85 i 1,855 možda ništa ne znači, ali profesionalni kladioničari itekako znaju da i ovako mala razlika može da znači mnogo.

Pored ove kladionice svakako treba pomenuti i britansku kladionicu William Hill kao jednog od najstarijih operatera u svetu kladjenja, kao i dosta mladje ali itekako renomirane kladionice poput 1xBet-a i bet365-a koje igračima takodje nude visoke koeficijente.

This image has an empty alt attribute; its file name is kvote-William-Hill.png
William Hill kvote

Nije redak slučaj i da neke anonimne kladionice nude značajno veće kvote u odnosu na neke poznatije operatere. Medjutim, u ovom slučaju igrači mogu da dodju u neprijatnu situaciju da im eventualni dobitak ne bude isplaćen, jer je često slučaj da takve kladionice nemaju licencu kojom se uredjuje poslovanje iz oblasti kockanja i igara na sreću.

Igrači u Srbiji koji se ipak odluče za kladjenje u nekoj od domaćih kladionica treba da znaju da su najbolji koeficijenti u našim najvećim kladionicama: Mozzartbet, Meridianbet i Maxbet. Pored odličnih kvota, ove kladionice svojim korisnicima nude i druge pogodnosti kao što su: brojne promocije i bonusi, aplikacije za mobilno kladjenje, dobra korisnička podrška, itd.

Kladionice za izbegavanje svakako su one koje nemaju zvaničnu licencu za rad, ma koliko dobre koeficijente nudile. Isto tako treba zaobići i operatere koji nemaju mogućnost online kladjenja i koji imaju poprilično ograničen izbor opcija za uplatu i isplatu novca.

Najisplativije kvote

Mnoge igrače zanima na koje sportove je najisplativije kladiti se, odnosno na koje sportove kladionice nude najviše koeficijente. Kako savetuju iskusni kladioničari, najisplativije je kladiti se na sportove koje igrači donekle redovno prate. Tada su oni upoznati sa trenutnom formom tima (igrača), takmičenjima u kojem on učestvuje, te na osnovu toga znaju vredi li u datom trenutku odigrati opkladu na odredjeni klub (igrača).

Jedan od najzahvalnijih sportova za kladjenje svakako je tenis. Ovo je iz razloga što su u tenisu moguća samo dva ishoda (ne postoji nerešen rezultat), te su Vam šanse u osnovi 50-50 da pogodite krajnji rezultat. 

Sportsko kladjenje

Kvote za Tenis

Kladjenje na teniske mečeve dobro je kako za igrače koji vole da se klade na favorite tako i za one koji vole da se klade na autsajdere. Najbolji primer za to su Grend Slem turniri. Svedoci smo da se u poslednjih desetak godina retko kada dogodilo da najjače teniske turnire ne osvoji neko od glavnih favorita (Djoković, Nadal, Federer). Stoga je kladjenje na tenisere iz samog vrha dosta realno, a samim tim i isplativo. Sa druge strane, na teniskim mečevima često se dešava i situacija da neki slabije rangirani teniser pobedi nekog koji je na ATP listi bolje plasiran. Kvote na autsajdere su obično dosta visoke, pa igrači koji mogu da predosete njihovu pobedu mogu dobro i da zarade.

Kvote za Košarku

Košarka, kao jedan od najpopularnijih sportova u našoj zemlji, takodje je atraktivna kod kladioničara i može da donese pristojan novac ako se vešto ulaže na odredjene kvote. Košarka nudi veliki izbor opcija za kladjenje, ali je daleko najisplativije kladiti se na hendikep situacije, broj poena na meču i broj poena igrača, jer su tu takodje moguća dva ishoda. Odlična zarada može se napraviti i od kladjenja na uživo mečeve. Košarka je dinamičan sport, tako da su promene veoma česte i moguće. U takvom okruženju se i kvote dosta menjaju i postaju dosta atraktivne. Neke od najboljih kvota možete naći na mečevima Evrolige i NBA lige.

Fudbalske kvote

Najrasprostranjenije u svetu, a i kod nas, svakako je kladjenje na fudbalske mečeve. Fudbalske utakmice takodje nude najviše opcija za kladjenje, te se medju brojnim koeficijentima svakako mogu odabrati oni koji igraču mogu doneti pristojan dobitak. Igračima se savetuje kladjenje na broj postignutih golova na meču gde je postavljena odredjena granica, a igrač bira da li će na tom meču biti postignuto manje ili više golova. Odlične kvote mogu se dobiti za ishod da na meču oba tima postignu ili ne postignu gol.

Najbolje kvote na fudbal mogu se naći na mečevima Lige šampiona. U ovom takmičenju učestvuju najbolje ekipe iz Evrope i nema izrazitih favorita, tako da su koeficijenti na ovim mečevima poprilično visoki. To posebno dolazi do izražaja kada se dodje u nokaut fazu takmičenja, tako da igrači koji predvide ishode na ovim mečevima mogu dobro da zarade.